Sunday, November 21, 2010

Akhirnya....Aku dapat apa yg aku mahukan selama ini~

10th OCT 2010

hari nie aku pg mid valley tuk usha tntg career fair ...main target aku nk apply kje kt bank2...so aku bwk la 2 set resume..aku pun x prepare sgt...mse mle2 msk aku nmpk bank Rhb, so aku tnye org tue pasal mortgage sbb aku minat bhgn nie..so aku bg diorang resume....

lepas tue ada byk gler bank2 kt situ.,.aku just tanye mcmne nk start career kt banking industry... then aku stop kt Public Bank booth dan aku bg diorang resume aku...impian aku nk kje ngn cimb bank xpun ngn maybank...

dah lepas 3 4 round pusing2 kt situ aku pun blk...





22nd 10 2010

aku igt aku x dpt kje kt mne2 bank..so aku pun bwt bodo je la..tp tbe2 ble aku dpt call dr public bank dan diorang invite aku pg ke Menara Public Bank tuk interview...aku gle excited trus check email dan diorang pun bg details pasal interview nie..dan interview nie jatuh pd hari isnin 25th oct 2010..





25th 10 2010

bos lama aku x tau pasal bnde nie, so pg2 aku g office then g jmpe client jap kt klang..lps tue aku trus rushing pg kl... mse aku smpi kat menara tue ngam2 kol 2 p.m, aku kne g kt level 11, then register kt front desk counter....lps tue aku tgu kt waiting room, aku tgk ada rmi gak yg dtg tuk intvw nie...dlm 20 org kot...5 melayu and yg len chinese...

aku tgu dekat sejam then tbe la masa yang aku tgu2, nme aku kne pgl ngn org tue...nie la first tym aku g interview...cuak gak la... tp aku bwt cm biasa...ada 2 org interviewer...dua2 amoi, leng lui chun gak la...diorang mnx aku describe diri aku.,.dan knpe aku nk sgt kje nie...pastu apa weakness aku dan apa strenght aku...dan tanya apa yg aku bwt mse kje ngn logistics company...pastu apa yg diorang tnye aku jawp semua ngn confident gler....smpi diorang ckp diorang da xda apa2 lg sooalan tuk aku, dan diorang nk aku tnye diorang...aku pun tnye la gaji bpe, then apa benefit pastu klu aku layak ble diorang akn notify aku...then diorang akn infoem dlm masa 2 mgu..
aku rse confident gle dpt kje nie..sbb aku diorang cm beminat je nk bg aku job tue...





1st Nov 2010

x sampai seminggu aku g interview tue, diorang ckp aku diterima kerja dan aku berjaya dpt kerja ngn Public Bank nie..aku happy gler tp diorang offer aku Bancassurance Sales Exec...tp aku xmnt sgt ngn position nie sbb nie insurance...aku mnx position lain tp diorang ckp bancassurance teerbaik tuk aku...aku pun ckp aku akan cuba...pd masa yg sama aku pun try anta resume kt semua bank2 yg ada kt malaysia nie, byk gak la yg aku anta...bank luar ngn dalam negara... mse org pb bank nie call, die sroh aku dtg on 8th nov tuk medical check up ngn tuk amik offer letter...mse nie aku ckp kt bos aku yg aku berkemungkinan aku akn rsign..tp die mnx aku bwt part time ngn die, sbb byk customer2 aku yg aku kne jaga...




4th Nov 2010

dlm kol 4 ptg tbe2 aku dgr call dr affin bank, dan diorang tnye aku pasal resume yg aku anta kt diorang..dan diorang invite aku dtg kt hq diorang kt Menara Affin Bank kl on 9th Nov, dan diorang nk offer aku position mortgage, aku dah la mmg mnt bhgn mortgage nie...so aku pun ckp aku akn dtg on tyme... dan lps tue bermulalah satu dilema dlm hidup aku...

aku cm xtau je samada nk amik offer yg public bank tue atau aku tgk klu2 affin akan offer aku kje ngn diiorang...




8th Nov 2010

aku bgn pagi gler tym nie dan aku siap2 g public bank tuk medical check up...dan smpi kt menara public bank aku kne g kt hr dept kt level 11 pastu amik surat dan trus g kt panel clinec kt Menara AMbank... mse kt dlm clinic tue aku kne check urine, pastu blood pressure..weight & height, check mata...dan last skali xray... lps da settle aku dpt report tp aku xdpt bce report nie sebab diorang dah seal..hanya org pbb bank je yg bley bkk...so aku pun g la kt menara pb bank tue blk dan jmpe org yg call aku tue...die chinese gurl, leng lui... lps die bce report med check up aku..die pun bg aku Offer Letter tuk kje ngn pb bank...aku excited gak dpt surat nie...lps aku bce semua details dlm tue, die tnye ble aku nk sign...tp aku kn ada satu lg interview ngn affin bank..so aku mnx diorang tempoh seminggu tuk decide.... klu aku terima offer nie aku akn start kje ngn pb bank 22nd nov 2010...




9th Nov 2010

harinie pun aku bgn awl.... sbb aku ada interview ngn Affin Bank... Aku kne ada kt menara affin bank nie tepat pkol 9.30... aku igt highway npe then trus ikut SMART tunnel sbb nk cpt...tp dlm tunnel nie pun traffic jam jgk...dan aku kne bkk lampu keta mse dlm tunnel nie... dan tepat pkol 9.20 aku smpi depan Menara Affin bank nie, aku trus g parking keta...dan tepat pkol 9.30 aku smpi kt tmpt interview tue kt level 11.. mse aku smpi aku tgk ada 2 org yg sebaya ngn aku tgk jawab test kt dlm satu bilik nie..dan xlama tue org hr sroh aku msk bilik tue dan bwt soalan yg sama.... soalan tue ada 3 bahagian iq, maths ngn english...soalan nie mmg gler tricky dan x masuk akal lgsg... 2 org bdk yg aku ckp td sorang pompuan dan sorang laki..yg pmpn nie apply tuk credit card dept yg laki plak mortgage... mse tgh bwt test nie org hr sroh bdk tue g msk blk yg untuk d interview... then x lama tue plak aku kne pgl...


mse aku msk ada 3 org interviewer, 2 pompuan sorang laki...dan laki tue melayu nme die Mr Razali dan die Manager tuk mortagage dept nie..yg pompuan lak sorang cina sorang melayu...yg cina org Hr dept yg melayu tu aku da lpe bhgn apa..

msk2 je aku trus salam diorang ...dan diorang mnx alku pnye resume pastu cerificate aku...then diorang mnx aku describe tntg diri aku..mle2 org tue ckp malay the aku start speaking trus die speaking english... mcm2 soalan diorang tnye...knpe aku nk keja ngn diroang..knpe aku pilih mortagage..knp aku x stick kt company lme aku...pastu apa yg aku boleh bg kt affin bank klu aku deterima kje ngn diorang.. semua soalan aku jawab selamba jer...tp Mr Razali nie mcm sje nk knekan aku...die tnye soalan yg mmg nk sabotage aku....mmg nmpk sgt la die cm x puas ati je ngn aku sbb aku jawab semua soalan die ngn selamba...hahah sbb die akn jd bos aku klu aku dpt job nie...

tp plg aku xtahan nk gelak mse die sorh aku bce ayat kursi...hahahaha aku xsangka lak tuk mnx kje kne baca ayat nie...so aku pun bce la...org H.r yg chinese tue da mcm lain jer...pastu die sroh aku reka satu scenario mcmne aku layak tuk dpt kje ni..so aku kne la bwt satu cerita dan berlakan seolah2 aku mmg kje ngn affin pastu call client tuk offer diorang pasal package affin..so aku pun berlakon la ngn razali tue...

lps tue, aku tnye diorang bpe gaji ngn benefit yg diorang akan bg..pastu andai kata aku layak ble diorang akan bgtau aku....aku bgtau diorang yg aku mmg mnt hgn mortgage dan aku gak dpt offer dr public bank..so klu boleh aku nk jawapan secepat mgkn sebelum aku sign offer public bank tue sbb aku xnk jd cm anjing yg dikendong berciciran , yg dikejar x dapat.


diorang akn bg tau dlm mse 10 hari bekerja dan aku pun ckop okie dan abs la interview nie...aku rse cm dapat gak...sbb aku lme gler dlm bilik nie dekat sejam la...dan mse aku da abs aku g kt parking, smpi je kt keta tym aku nk start enjin tbe2 x ley start...aku pun xtau nk bwt pe...then aku try check2 tbe2 aku terperasan yg aku lpe nk ttp lampu, dan batery keta aku weak sbb nie...
nsb bek ada mmbr aku dtg tlg jumping batery dr keta die, fuhh lega aku...dan selamaat pulang kt umah akhirnya...




11th Nov 2010

ptg sebelum tarikh nie aku dpt call dr ambank...diorang sroh aaku dtg interview kt klang...aku pun g jela...then smpi je kt sana rpe nie ambank assurance..aku dah la x mnt ngn insurance, aku mle2 xmo masuk..the porg tue call aku sroh masuk..aku masuk je la...aku kne interview ngn sorang dato..die agensi manager tuk ambank nie...die tnye aku knpe nk kje ngn die, so aku ckp la aku x tau yg aku akn kje ngn die sbb aku igt aku dpt bhgn mortgage...then die pun ckp yg klu nk jd jutawan , jgn amik mortgage tp amik investment...aku pun tnye la assurance nie investmnet ke? pastu die explain semua pasal company die tue, the ambank assurance nie...dato nie muda lg dlm 30 thn je umor die..tp die mmg kaya..ada lamborgini pastu ada ferrari...die ckp ngn aku klu aku nk join die call die anytym tp klu aku masih nk mortgage die bley tlg recommend kt HQ AMbank...

aku pun lg la bertambah dilemma....ambank, public bank ngn affin bank..mne satu yg aku kne pilih...




12th nov 2010

sbb nk tenangkn fikiran aku ikut kwn2 aku g sepang gold coast..sampai kt situ dlm pkol 11 mlm..mle2 g mkn seafood pastul lepak kt pantai bagan lalang bwt unggun api, bbq dan nyanyi lagu..aku tenang sgt kt sini...sambil aku tgk pantai aku fikir mne yg terbaik tuk aku...dan bank mne yg ptt aku pilih..




15th Nov 2010

org public bank call aku die tnye tntng offer tue sama da aku accept atau x...aku ckp aku belum decide tp aku akn antar letter nie haritue jgk... dlm perjalanan ke pb bank aku call affin tnye diorang tng interview aku, aku dpt ke x kje tue... org tue ckp aku da 99% dpt cuma tinggal 1 % je lg...sbb bos diorang belum sign lg surat aku...dan bos diorang semua tgh bercuti sbb raya haji...aku pun ckp kt diorang yg aku akn accept offer dr public bank nie, tp klu aku dpt kje ngn affin aku aku turn down offer public nie...aku xmnt ngn offer public bank sbb die bhgn insurance... dan lepas dah call aku g la kt menara pb bank..dan aku sign surat offer nie pastu bg kt die...so aku officially kje ngn pb bank...dan aku akn start kje 22nd Nov 2010 kt branch Bukit Damansara....





18th Nov 2010....


dlm pkol 11 pg aku dpt call dr bank muamalat..diorang invite aku tuk dtg ke sesi interview diorang pd 25th Nov, nie...dan aku tnye jawatan yg diorang offer and org tue ckp admin exec...so gaji ngn semua benefit akn diberi tahu mse interview tue nnti..


ptg tue plak dlm pkol 6...aku dpt call dr affin bank...diorang ckp aku layak dan dapat kje ngn diorang...so diorang tnye ble aku bley start ngn diorang..aku excited gler dgr bnde nie..aku ckp aku bley start on 22nd Nov...pastu die tnye pasal offer pb bank tue, aku ckp la aku bley bg notis kt pb bank...so die pun ckp okie dn mnx aku dtg pg keesokan hari tuk bwt medical check...so nie med check aku yg kedua dlm 2 mgu...mlm tue aku langsung xlena tdo..sbb aku happy sgt2 dpt apa yg aku nk..





19th Nov 2010

aku dtg kt menara affin bank mcm yg diorang mnx pastu die bg surat dan terus g clinic ...mse kt clinic sme mcm med check tuk pb bank tue..aku kne bwt urine test, blood pressure, weight & height, dan check mata...ptt nye aku kne bwt xray..tp aku ckp yg aku bru je bwt dan aku mnx diorang refer blk kt clinic yg aku pg mse bwt med check ng pb bank tue...so selamat la sel2 aku, klu la aku kne bwt lg xray, abs mati sel2 badan aku..


lps da bwt med check up , aku g blk kt menara affin bank tue..dan aku jmpe blk org yg bg aku surat med check td...aku nmpk die bwk satu envelope besar...pastu die keluarkn offer letter ngn segala contract... die mnx aku bce semua pastu sign..ada byk gak la document yg aku kne sign...ada tntg BAFIA.. bafia nie mcm undang2 tuk jd banker...pastu lps aku da bce ngn faham semua bnde..aku sign satu persatu document tue...dan lps da settle...aku officially affin bank's...aku happy sgt2, dlm keta aku tersenyum sorang2...tp padamasa yg sama aku da sign dan accept offer letter pb bank tue..


pas smayang jumaat...aku xtau mcmne nk bg tau pb bank...aku puas cari idea... aku call org pb bank dan ckp yg aku terpaksa tolak dan decline acceptance aku sbb beberapa reasons...fuhh..nsb baek die faham...dan die terima permohonan aku...lega gler..dan aku tnye aku kne bwt surat ke atau notis dan die ckp xyah...lg la lega aku dgr... sbb aku pnat sgt2 aku pun terus tertidur...bgn2 je..aku check email, dan lg skali aku dpt invitation tuk interview...dah lme aku tgu diorang pgl aku tp x sangka lak lps aku da sign contact ngn affin bru diorang nk pgl...bank yg aku tunggu nie mmg antara yg terbesar kt malaysia...Cimb bank...aku dpt bhgn mortgage gak dan aku kne g interview 25th nov gak sme mcm interview bank muamalat....tp nk bwt cmne...diorang pgl lmbt sgt lgpun aku da sign contract ngn affin bank...so aku reply email diorng dan aku ckp aku nk sgt pg tp aku bru je accept offer affin so harap pada masa akan dtg aku akan dpt join diorang...



22 nov nie bermulalah satu lembaran baru dlm hdp aku... akan aku melanglah ke alam dewasa dan berkemungkinan meninggalkan alam remaja yg sgt2 enjoy skrang...aku akan start kje ngn AFFIN ISLAMIC BANK kt Hq diorang kt Menara Affin Bank sebagai Mortgage Sales Executive...


aku harap aku dapat buat yg terbaik , dan dapat pengalaman yg terbaik dgn affin nie....




~ sorry Pb Bank i'd to turned down ur offer, Yeah Affin im gona join u, and Cimb too bad too sad i cant make it~






13 comments:

  1. 9 nov..
    sian ko kne tdo lmbat..
    nsib baek kpale x ting tong tym interview..
    congratz!! =)

    ReplyDelete
  2. lol..hahaha.. tym tue aku ngh bergayut ngn ko la kan...

    ReplyDelete
  3. very like this post..pengalaman hidup mmg sesuatu yg indah jika dpt dikongsi bersama..tahniah atas kejayaan interview tu..gud luck for the new job..may Allah bless u always (:

    ReplyDelete
  4. menariknya post ni :) mmg sgt2 dilema dibuatnya nk pilih mana satu yg terbaik buat diri kt

    ReplyDelete
  5. Sume bank panggil....hehe..rezki..

    ReplyDelete
  6. Tumpang tanya, die panggil dlm mse 2 mnggu ke lepas 2 mnggu dari tarikh interview?tarikh interview sy pd 13 November 2013...thanks!

    ReplyDelete
  7. kan dia panggil 2 minggu ke sebllan ke mcmana??? nk nye sya tahu... penantian suatu penyiksaan..sya menanti jugak offer dri maybank...

    ReplyDelete
  8. murahnya rezeki bestnya

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. Dr Sales Executive skrang da jd Sales Manager dan setia dgn.Affin Islamic lg

    ReplyDelete
  10. Assalam.. Saya dpt iv isnin ni 21/11/16 di Public Bank. Boleh bagi tips utk tackle interviewer? Saya dah lama x iv..

    ReplyDelete