Monday, October 26, 2009

a pic of me... 2005-2009

                                                   June 2005





                                             May 2008


july 2005


                                            april 2008

                                                       january 2008

                                            june 2006

                                       april 2008

                                                        june 2008


                                                              august 2008


                                                                  June 2008

                                                                                   

                                                                                                   November 2007


                                                                      Oct 2009

                                                                 Aug 2009

                                                                      

                                    OCT 2009



Sunday, August 9, 2009

When a men will text you but wont call....do u agree with that???

i just found this article from this blog, i dont agreed with that..


Everybody uses text messaging. If you are not careful, text can take the place of real conversations in person and on the telephone.

How can you prevent text messaging from taking over
your life and your love relationships?The answer is simple.

First, realize that text messages are the lazy man's dream. He can text you all he wants, but he doesn't have to put the energy or attention into a real conversation. He has you hanging around for his next his text message, while he is texting at his convenience.

Do not let him get away with this lazy way of being in contact with you.
Do not hang around waiting for his next text message.

Sign off, and do not text him back for hours or even for days.
One or two text messages is enough.

After that, walk away and don't text anymore.
Men do not respond to more and more text messages and whiny conversation about why they don't call you.

Remember, men respond to no contact.

Second, be sweet about it. When a man tries to get away with just texting but never calling, tell him in a sweet way that you do not really like texting because it is so limiting and one-dimensional.
You can simply say that you feel texting can be a big time waster.

You send the message that your time is valuable and you use your time wisely because you are worth it. Be nice when you say it.

Do NOT suggest that he call you instead. Men know what they are supposed to do.
They know they are supposed to call you. When you send a sweet, simple message that you won't be around for endless texting, he will get the message.

If he continues to text you anyway, give him no contact with you. Do not respond.
Give him enough time and he will pick up the phone.
This might take up to three days because guys are slower than girls, but give him time and he will call.

If you limit your text messaging, you will be rewarded with real telephone calls and genuine conversation and you get to hear his nice voice.

Say NO to endless texting. Your relationship and conversations will be more fun when you do!




Arefun <=== sumtym laki2 terlampau bz nk call..so dgn text messaging kitorang bley bwt 2 kerja dlm satu, 'multi tasking'.. sambil bwt keja,sambil text our gf.. bukannye malas nk call

Saturday, August 8, 2009

RENUNG-RENUNGKAN LAH~~~ Must Read

Mak Oh Mak
Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata... memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku... . mak
Bila lapar, yang suapkan aku... . mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut... . Mak
Bila bangun tidur, aku cari... . mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ... . mak
Bila nak bermanja, aku dekati... . mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah... . mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya... . mak
Bila nakal, yang memarahi aku... . mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma... . mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah... . mak
Bila takut, yang tenangkan aku... . mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk erat... . mak
Aku selalu teringatkan ... . mak
Bila sedih, aku mesti talipon... . mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu... .. mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk!"
Bila sakit, orang paling risau adalah... . mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga... . mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu... . mak
Bila ada masalah, yang paling risau... . mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku... . mak
Kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk... .. mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku... . mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku... . mak
Yang selalu nasihat aku... . mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... .. mak

Aku ada pasangan hidup sendiri... .
Bila seronok, aku cari... .pasanganku
Bila sedih, aku cari... . mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada... .pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada... . mak
Bila bahagia, aku peluk erat... .pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat... .. emakku
Bila nak bercuti, aku bawa... .pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah... . mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak yang ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... limapuluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya... ... ..
Tapi kalau mak sudah tiada... .. ... ..
MAKKKKK... RINDU MAK... . RINDU SANGAT... .

Berapa ramai yang simpan gambar emak dalam handphone mereka??
Berapa ramai yang bila bangun tidur ucapkan salam kepada emak??
Berapa ramai yang setiap hari bertanya khabar kepada emak??
Berapa ramai yang sanggup habiskan masa berjam-jam dihadapan komputer...tetapi berapa ramai yang sanggup luangkan masa seminit menatap wajah emak??
Walau dimana kita berada...walau siapapun kita..walau apapun pangkat kita..janganlah kita lupakan insan yang melahirkan kita kedunia ini...Tanpa insan yang kita panggil EMAK tak mungkin kita akan berada ketahap ini...
RENUNG-RENUNGKAN LAH SAHABAT...UCAPKAN KATA RINDU ANDA KEPADA EMAK SEKARANG SEMENTARA DIA MASIH ADA


credit : yeop perak

Thursday, August 6, 2009

HandPhone Fair.. a very great deals

kpd semua kwn2 ku yg ingin beli phone baru..ataupun teringin nk tukar phone..bolehla pg kt area tesco klang start arinie(khamis ) sampai ari ahad nie..

berdasarkan pengalaman yg sblm2 nie..hp fair nie mmg murah gler..jauh beza dr harga biasa.. bayangkan klu korang bley beli phone dgn harga rm 9.90. ada jgk hp walkman SE HARGA DLM RM 50 TO 60 ++ dan byk lg pilihan..

dan yg plg bestnye.. Mini iPhone yg mcm gambar kt bwh nie..korang bley dptkn dalam harga lebih kurang RM 250 je.


Nie la hp yg aku idam2kn sgt skrang nie..walaupun xda wifi ngn 3g.. tp design die sama mcm iphone yg real...application pown bley tahan..dan plg pntg harga die mmg murah..



tq..

Wednesday, August 5, 2009

~ LE PARFUM DE MILLE ROSES ~


Aku baru je set up satu blog utk one drop perfume.. so kpd sesiapa yg berminat bley la usha2 link yg tertera , so silalah lah click disini..

tq

Sunday, July 12, 2009

Malam minggu

Mlm td aku igt nk pg tgk wayang ngn adik aku
die nk sgt tgk cte Transformers
tp cancel sbb rmi sgt nk ikut
mgkn mlm nie aku pg bwk die


Xlama lps tue..ex housemate(khai ngn pakcik) aku kt tpm clge call ajak kuar
aku pun da lme x kuar mlm..plus diorang plak jarang turun kl
so aku on je lah..

sambil nk redakan tension
lgpun skrang..aku dah x terikat ngn dia lg...xtau la..nie sementara ataupun selama2nya
aku bwt hal aku..dan dia pun sebaliknya..skrang dia kt melaka akupun xtau apa yg dia tgh bwt kt sana..

pkol 9 lebey Diorang amik aku kt umah
then pg mydin jap sbb pakcik nk beli brg utk class die arinie

Lepas da abs shopping..kitorang pg la Summit, yg kebetulan sebelah mydin nie pg tgk wayang
xtau nk tgk cte apa pun.. kt counter bru decide..cte yg ada x byk sgt..pas2 kitorang beli cte drag me to hell je.. show time pkol 12... dan ada lg sejam sblm nk msk

Sambil nk tgu show time...kitorang pun pergi la main game daytona..
best gak..sbb aku yg menang..huhu

lepas tue g jalan kt bowling..nk gak main..tp mcm penuh plak..
xtau nk bwt pe...kitorang pun g la main pool kt sblh bowling nie..
masing x reti main..so bantai je shot mne2 bola..spe yg last masukkkan bola die yg menang..

lepas abs satu game..jam bru pkol 11.30..ada lg stengah jam...banayk lg masa
nk minum tekak x haus..sambil pusing dalam summit yg mmg xda kedai yg buka nie, rse mcm nk test suara plak..kt sini byk tmpt karaoke..yg murah yg mahal..yg best, yg x best pun ada jgk..
so pg la kt satu karaoke box.. layan sorang 2 lagu..menjerit2 dlm box tue..nasib baik speaker x pecah


Suara da pecah..tekak pun da kering..jam pun da pkol 12
kitorang pun masuk la dlm wayang tp b4 tue..pg beli popcorn sbb x best tgk wayang tanpa popcorn..beli yg large pnye..dpt 2 air..share 3 org...sharing is caring..


dalam wayang tue...org x rmi sgt.. so kre best jgk la..xda bising sgt..
cte nie...agak best jgk sbb xdala seram sgt cuma slalu terkejut je..
tp yg plg best aku ngn bdk2 nie mkn popcorn sambil blg2..
kecian bdk kt dpn..padan muka dia...hahhaahha msti baju ada kesan caramel...
dah la dia x tau yg khai nie yg blg..tiap kali bdk tu pndg blakang je..msg2 bwt muka innocent..


lps abs tgk cte nie..jam bru pkol 2...byk lg masa..nk pg jln kt kl mcm jauh sgt plak...
pg uptown d kota pun mcm x best..so pg uptown kt s.alam je..
sampai tmpt nie da nk pkol 2.30
org pun da x rmi..mat2 rempit pun da blk sarang


nk shopping budget xda..so mnm2 je kt situ
tgh minum pak cik(umur sebaya) nie order la shisha
aku join la skali
tp mamat yg jual bnde nie x pandai bancuh..
x sedap lgsg..pahit semacam je...
xmcm rasa shisha yg sebelum nie yg aku pnah try..
tiap kali tension..aku slalau hsp shisha
bnde nie mcm dpt redakan tension
kepala rasa ringan..pas2 asap berkepul2 keluar dr mulut...
fuhh..memang asyik

dah penat lepak..jam pun da pkol 3.30
so berangkat pulang ke rumah..
tapi dalam perjalanan blk..
smpt jgk pusing2 bandar s.alam nie..
tmpt nie mmg x sesuai utk aku sbb sunyi sgt x mcm kt sunway..mcm xda kehidupan je..
so pd spe yg ske sunyi baik ddk kt area nie

Aku sampai umah kol 4 pg..dan trus bkk pc...
nk tdo mata x ngantuk..
tekak plak sakit sbb asap shisha td

again..again.. n again

Semalam sekali lagi timbul krisis ngn dia
aku pening la knpe perangai pmpn berubah tym pms
tiap kali pms msti bercelaru
bnde kecik jd besar
masalah lama jd baru


Mengapa masalah timbul tatkala dia tgh pms
apakah ini norma bg seorang wanita?
adakah semua wanita kt dunia mcmnie?
adakah ia spontan tanpa disedari


Mungkin pd awalnya aku bley terima
aku faham ini sesuatu yg biasa untuk wanita
tp selepas hampir tiap2 bulan mcmnie
aku lgsg x bley tahan
stress teramat sgt
aku keliru


Aku igt aku sudah fahami bab2 mcmnie
tp skrang aku tahu yg wanita nie susah nk d jangka
hari ini mungkin mcm biasa
tp esk lain yg jd


Segala persoalan hanya timbul masa pms
mengapa bukan d masa yg lain
di masa dia tidak pms
mengapa hanya sekarang



Saturday, June 27, 2009

hari2 yg malang buat insan bernama zaffran zainuddin

Selama 20 aku hidup kt dunia nie..
inilah kali pertama masalah yg plg besar melanda aku

aku ingat aku bley coop ngn stress
sbb aku bukan jenis perfectionist
aku sorang yg gila2
dan selalu amik mudah sesuatu bnde


aku mmg xsangka akan depressed smpi mcmnie
frustrated, down perasaan aku xmenentu
aku x bley fkr langsung

ptg khamis lps class aku beli broadband baru
sbb nk siapkan assignment yg tgl lg 40% lg nk siap
sebelumnie aku pg cari data kt cc je
kadang2 kt it lab

aku mmg confident aku dpt siapkan sebelum pagi
kerna dateline ari jumaat

lepas install broadband
aku pun update antivirus yg lme x update
sambil tue cari lg data utk assignment

sebelum nie aku deactivate antivirus sebab ada file yg aku xnk quarantinekn
dan lepas da siap aku plug in pendrive kt pc aku
tiba2 satu bnde yg paling aku x sangka berlaku

dalam pendrive aku bersepah2 virus
aku x pasti dr mana
tapi mungkin dr cc
semua file2 aku kne virus
abs semua data utk assignment

file dalam my document pun x dapat nk di selamatkan lg
aku terpaksa redha quarantinekn file2 dan data2 assigment aku satu persatu
kesedihan dan kekecewaan mmg jelas x dapat aku simpan lagi

tinggal lagi 12 jam sebelum dateline
aku terpaksa mula dari A sampai Z
dari mula sampai akhir
aku terpaksa cari balik semua journal2, article
utk assignment nie
mmg penat sgt2

lepas aku jmpe semua data2 tue
aku mulakan semuanya
aku x tdo langsung
aku tengok semua dah tido nyenyak d buai mimpi
tp aku masih lagi mengejar masa
detik2 berlalu pantas
saat bertukar minit
minit berlalu pergi

dalam mengharungi semua tue
badan aku rsa x selesa
perut memulas
kepala aku pening
dan muntah2

aku tekad utk skip class pg nie sbb nk siapkan assignment nie on time
dan pd pukol 11 siaplah semuanya
aku save kt dalam pendrive
tp disebabkan rushing nk hand up b4 12
aku terlupa nk save dalam pc

aku bergegas pergi college sebab nk printkn assignment nie
kerna printer aku dah kehabisan dakwat
sampai je kt it lab
printer pulak rosak

masa hanya tinggal setengah jam je lg
aku berlari pergi kt summit complex
sbb ada satu kedai printing kt situ
aku plug in pendrive kt pc tue

shit
file tue x bley bukak sbb ada virus lagi
ahh..aku x tau nk buat apa
aku blk semula ke clge
ble smpi kt main door
hujan lebat kt luar
dengan angin kuat
sambil ada ribut
aku lari ke college
abis basah semua baju

aku xtau nk bwt apa lg
so aku blk sunway pergi cari cc yg dekat
hujan mencurah2
tapi aku nekad harungi semua tue
aku redah segla rintangan tue

aku sangat berharap dpt print assignment nie
ble plug in pendrive
antivirus tokey cc tue berbunyi
42 virus found

die terpaksa format pendrive tue
aku dah x terkata
kelu lidah aku

lepas 2 kali aku bwt assignment yg sama
aku terpaksa buat utk kali ketiga
dan mulakan semuanya semula
aku rse mcm nk meraung je
semua usaha aku sia2

aku terus blk umah utk tukar baju
aku xlalu nk makan

dan aku perlu jmpe lecturer
untuk minta satu peluang dr dia

dalam pukol 1.30 ptg aku terus pergi semula ke college
aku jmpe lecturer
aku mnx die bg aku
a very last chance

mle2 die x amik kesah
ssebab bg die tue semua hanyalah alasan aku semata2
dan die dah lali dgn alasan mcmnie

tapi aku masih minta simpati dr die
aku huraikn semua yg terbenak dalam hati aku
apa yg aku rse
apa yg aku bwt semalaman

dan aku merayu agar diberi peluang terakhir
dan tanpa disangka
aku xdapat utk menahan sati titisan jernih yg tumpah membasahahi pipi aku
x dapat aku bayangkan aku bley emosi mcmnie

lecturer aku dpt rsekn kesungguhan aku
dan die bg peluang lg
tapi markah tetap akn dipotong

dan aku janji aku akan hand up kt die 9 pg isnin nie
dalam pejalanan blk
aku rse lega kerna msh diberi peluang
tapi perasan sedih dan kecewa x dapat aku selindungkan

aku terus blk umah
badan sengal
kepala sakit
otak xlarat

aku nk tdo tp badan terlampau penat
jd hanya terbaring di katil
aku xsedar ble aku tertido
dan sedar aku terjaga pukol 9 mlm

ble aku on pc
x sampai 5 mnt
die off sendri

kepala aku masih skt
stress lagi
dan depressed

aku cuba utk format tapi x boley
mcm hard disk dah rosak

aku x pasti sama ada cd window atupun hard disk yg ada problem
sampai kini aku masih cuba utk format

kini hanya tinggal kurang dari 52 jam dari janji aku
aku harus siapkan assignment tue
tapi aku buntu
aku xtau mcmne aku nk start
kepala aku lgsg x bley nk fkrkn apa2 lagi

aku dah patah hati
gv up
mcm dah xda feeling nk continue study

aku xnk fail subject nie
dan aku xnk study sekerat jalan

tapi aku x mampu nk harungi semua nie lagi
minta2 aku x ditahan di ward sakit gila

Saturday, June 6, 2009

Hari hari terakhir seorang remaja

Dalam beberapa jam sahaja lagi tamat lah usia remajaku
Seperti baru semalam aku menjangkaui usia remaja
Seperti semalam aku menjejak ke usia belasan tahun
Tapi hari mendatang Tiada lagi angka 1 dihadapan dalam usia ku
Ia seperti berarak meninggalkn ku
banyak yg aku dah lalui ketika usia belasan tahun
dan aku sayu untuk melangkah ke usia puluhan tahun..
meninggalkan zaman remaja menjejakkan kaki ke era belia
from teenager to youth..
walaupun 10 thn telah berlalu berlalu
tersirat kenangan pahait dan manis
dan tersurat pengalaman
aku masih igt apa yg terjadi tatkala setiap 1 +0,1,2,3,4,5,6,7,8,9


1+0
Ketika aku melangkah ke usia 10 thn… Parents aku mcm lupa birthday aku.
Mungkin diorang mmg lupa atupun terlampau bz.. diorang mmg x endahkan
Mmg ada sedikit kekecewaan dan saat itu aku hilangkan kekecewaan itu dgn panjat menara tangki air.
Aku xtau knpe aku panjat bnde nie.. tp ble kt atas menara nie aku rse tenang.. dan seolah2 aku lpe apa yg terjadi ….agak tgi jgk dlm 10 meter menara nie..

1+1
Masa aku 11 thn.. parents aku pindah kl. So aku pun ikut jelah.. agak syg jgk nk pindah sbb aku dah biasa dgn keadaan kt sini..rmi kawan..dan aku plak cikgu da lantik jd pengawas.. tapi tue semua kenangan..

Masa mula bersekolah kt Sunway nie agak janggal jgk. Aku x biasa dgn bdk2 kt sini..perangai pn lain..masuk je skola nie aku xda kawan. Sorang2 je.. aku xtau knpe lah guru besar tue letak aku kt kelas yg plg last. Mmg x best classs nie.. tapi nsb baek la ada 2 3 org cikgu yg syg kt aku.. diorang lantik aku jd ketua kelas.. bdk2 dlm tue semua bengang je sbb bdk baru dpt jd ketua kelas.. Tapi okie gak sbb aku bley dpt no 1 dalam kelas.huhu

Masa aku kt skolah aku mmg bdk baik gler.. pg skola pakai kopiah.. kt umah pun baik jgk. Tapi bila petang je aku ngn ngn geng2 aku kt area umah aku nie mula lah jd syaitan.. mmg hantu gle aku tym tue.. mcm yg aku kitorang bwt.. curi ****,mndi sungai, kaco orang, sneak in swimming pool mcm2 lagi la.. tapi ble kt skola je maintain berlagak mcm bdk baik. Mmg pandai berlakon tym tue..bdk class igt aku mmg skema..tapi tue hipokrit je..

Tp yg plg lwak tym nie ialah masa aku mle2 couple.. haha cinta monyet.. mmg gler..darjah 5 da pndi couple.. kembar plak tue.. tp xlama 2 bln je..pas2 putus..

Disebabkan aku dpt no 1 tym exam..ayah aku hadiahkan basikal masa birthday aku yg ke 11.. mmg aku hargai basikal tue. Mmg aku nk sgt basikal sbb pg blk skola aku jln kaki je..dah la tgh hari panas gler.. sejak aku dpt basikal activity petang aku kurang sket..aku slalu dok umah je..sbb syg sgt kt basikal tue..

Selalu ayah aku bg duet blanja rm 2 je sehari. Kt skola aku x blanja lgsg.. mgkn sbb aku x ske mkn kt kantin.. dan duet tue aku pakai tym blk skola je.. rm 2 tue aku habiskan kt air gas ngn newspaper. Dulu air coke satu tin rm 1.20 je pas2 newspaper harian metro plak rm 0.80.so genap lah rm 2. Tiap2 hari aku beli bnde nie.. sampai sekrang tabiat nie masih ada dalam diri aku.. aku mmg gle minum air gas..pas2 newspaper mmg xdpt aku pisahkan dlm kehidupan sehariaan aku..klu x baca paper mcm x lengkap je hdp aku..mcm katak bwh tempurung.

1+2
Bila masuk je darjah 6.. cikgu yg syg aku tue promote aku utk msk kelas first.. ada 4 org yg dr kelas last masuk kelas first..

Mle2 best jgk sebab masuk kelas pandai.. tp rpe2 nye sengsara jgk ..nk plak ble subject English..aku mmg low gler English tym tue..sepatah haram je aku tau.. teacher tue sroh aku ddk sblh bdk pmpn cina nie sbb die expert gle English.. so tiap masa English aku ddk sblh die..
Bila darjah 6 nie aku mmg jarang gle kuar umah.. geng2 aku pun rmi yg dah pindah.. ada yg msk tahfiz..ada yg ddk kt kg..basikal aku pun dah kne curi masa nie..

Tym birthday aku yg ke 12 nie..xda papa yg menarik.. xda spe yg celebrate bday aku.. kecian gler..

1+3
Ble masuk umur yg ke 13 thn nie…aku rse mcm da besar je.. hari pertama skola menengah mcm best je..sbb bdk kelas nie rmi yg satu kepala.. tym hari ketiga, haru jumaat..so aku pun pki la baju melayu dgn bersongkok.. aku igt rmi la yg pki..tp rpenya aku sorang je yg pki..agak malu jgk la..
Birthday aku yg ke 13 xda papa yg best..Cuma tym bday aku ada world cup.. so x terasa sgt la..sbb aku bz tgk bola je.

1+4
Bila umur aku 14 thn..x byk sgt yg aku dpt igt.. mcm xda papa yg best je.


1+5
Masuk form 3 ..skola sesi pagi.. dah x dpt nk bgn lmbt lagi.. pg skola naek komuter.. blk pun sama.. aku mls nk naek bus skola sbb aku jenis yg x punctual.. sejak form 1 lagi aku ske nek komuter..
Biasa sampai skola je.. aku la org yg plg lewat..slalu jgk kne denda kutip daun2 gugur.. penuh rekod didsiplin dengan masalah dtg lewat.. cik gu pun dah letih mulut nk nasihat..
Tym form 3 aku mnt sorang awex..x pernah aku ckp ngn die..tegur pun x pnah.. mle2 aku dpt no die kt sorang member..so aku pun dgn gentleman trus call die..ckp aku admirer kt die..hahaha die terkejut gle..die trus hang up.. kt skola die pandang2 je..member2 die punsama..a ku mmg malu..tp bwt bodo je..lps dr saat mlm tue..aku lgsg x angkat muka ble lalu dpn die.
Masa birthday aku..aku celebrate sorang2 je kt s.pyramid.. aku xtau nk bwt pe..so jln2 ngn mkn2 je..

Hujung thn masa cuti skola..aku kerja hotel sunway.. nie la pertama kali aku dpt kerja ..Biasanya aku msk pkol 11 mlm blk pkol 8 pagi..mmg penat..berjaga dr mlm smpi pagi..x tdo mlm..mcm burung hantu je.. tym nie aku da mula simpan duet..klu member2 lain semua joli sakan..aku plak simpan kt bank je..sbb aku da mula pasang niat nk beli sumtyng masa umur aku 16 thn nnti

1+6
Pada awl thn aku masih lg kerja hotel.. isnin jumaat skola mcm biasa.. then hjg mggu je aku kerja.. aku x peduli ngn awex2.. sb bg aku duet lg pntng..
Masa birthday aku.. aku bgn awl pagi..sbb aku nk pg bwt license motor..x sabar nk bwk scooter idaman aku.. masa tgh siap2..tbe2 je mak aku bg rm 200..terkejut gler..sbb sblm nie mak xpnah pun bg duet byk tue.. hadiah yg tidak disangka2.. mmg happy hari tue.. lps lulus ujian computer..aku dam le dpt lesen L.. tapi scooter aku x kuar lg.. lepas sebulan dpt lesen..dan cukup duet nk byr downpayment.. tiba lah masanya apa yg aku idamkan sejak hujung thn dulu jd kenyataan.. scooter vs telah menjadi ada dpn mata aku.. mle2 aku xcaya scooter tue aku pnye..berkilat lagi..colour silver plastic pun x tanggal..pas2 sbb abg sepupu aku mnx aku hantar die g satu tmpt.. aku mati2 igt tue die pnye.. lps hantar die..die sroh aku bwk blk scoot nie..pas2 die ckp..nie ko pnye..waa.. happy gler.. tp ada gak yg x bpe happy sbb aku kne kje keras utk byr monthly payment.. nie la hasil titik peluh aku..sampai sekarang aku gne scoot nie.. scoot nie ibarat girlfriend no 1 satu aku..


1+7
Tahun 2006 tahun sengsara..sbb nie la thn yg menentukan apa yg aku blaja kt skola 11 thn x sia2.. kt skola mcm biasa xpapa yg best pun.. tp org yg aku pnah ayat masa form 3 mle bg respon..so layan je..
Tp yg plg xdpt aku plekan smpi skrang masa birthday aku.. kebetulan sama dgn tarikh world cup kt germany..terasa mcm seluruh dunia celebrate bday aku yg jth pd 9th june.. aku pun x sangka parents aku jemput adik bradik diorang dtg umah sbb nk celebrate bday aku.. mcm2 diorang masak..pulut kuning pun ada jgk..nie la kali kedua diorang celebrate mcm nie selepas 11 thn dan kali terakhir ketika umur aku 6 thn..
Aku rse aku x dpt hadiah tym nie..tp xpe..hadiah x penting bg aku.. mlm lepas tue.. aku kuar ngn abg sepupu aku pg jalan2 kt kl sambil hantar gf die blk.. lps pusing2 kt kl.. mcm mls je nk blk umah sbb kt umah aku sesak gle..sbb diorang semua tdo sini.. so kitorang pun pergi la kt satu tmpt nie..mmg lwak.. aku ngn die pg kacau pondan kt area sunway nie..hahaha mmg lawak.. bapok nie dah la asalnya jantan..tp ada hati plak nk jd pmpn.. da dekat subuh aku ngn die pun blk umah..

2 bulan lepas bdy aku nie..ntah mcmne aku bley plak couple ngn bdk yg aku pnah try masa form 3 tue..

dan masa yg ditunggu2 pun sampai.. spm menjelma..aku msh mcm biasa..study smart not study hard..

Monday, May 18, 2009

Kempen Satu Sekolah Untuk Semua


Hey guys..if u think u r malaysian.. lets sign this petition 


juz click this link 

Kempen Satu Sekolah Untuk Semua




Give n show ur support to our malaysia by sign this petition.. for our malaysia

well im number # 526... (=

Wednesday, May 13, 2009

Telah 40 tahun segalanya berlaku. Selasa 13 Mei 1969 terpahat menjadi igauan buruk kepada rakyat Malaysia. Tetapi apakah ia cukup untuk menjadi tauladan kepada generasi hari ini?

Empat puluh tahun merupakan satu tempoh masa yang lama. Tetapi sepanjang 40 tahun ini, tiada apa yang boleh dibanggakan dengan tahap perpaduan kaum di Malaysia.

Cina terus berbahasa Cina, malah semakin ramai Cina tidak mampu bertutur bahasa Melayu. India terus bergaulan dengan India dan bahasa Melayu mereka masih tunggang terbalik.

Bukan sahaja rakyat, malah pemimpin pun sama. 13 Mei 1969 dikatakan dimulakan oleh UMNO. Namun hakikat yang diketahui, yang menjerit supaya orang Melayu balik kampung keluar dari KL ialah fanatik Cina dari parti Gerakan. Dan juga Dap yg mengadakan perarakan untuk meraikan kejayaan mereka yg menidakkan 2/3 majority dalam pilihanraya ketika itu. Ia menjadi punca kepada tindakbalas fanatik UMNO.

13 Mei telah mewujudkan Dasar Ekonomi Baru. 13 Mei telah mewujudkan kenderaan bernombor pendaftaran 'W'. 13 Mei telah mewujudkan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. 13 Mei telah membuatkan orang Melayu bertambah dari 25% kepada 45% di KL.

13 Mei telah membuatkan nyawa menjadi murah. 13 Mei telah membuatkan kedai-kedai dijarah. 13 Mei merupakan 'urban anarchy' paling buruk dalam sejarah negara.

Setelah 40 tahun berlalu, 13 Mei tidak mungkin muncul lagi dalam bentuk yang lalu. Namun 13 Mei boleh muncul kembali dengan cara baru.

Apa yang perlu diperhatikan ialah mereka-mereka yang gila berpolitik. Monyet tindak tanduk mereka, maka monyetlah para penyokong mereka.

13 Mei tidak boleh berlaku lagi. Ini kerana 13 Mei dimulakan oleh fanatik politik. Kalau mereka yang mati, lainlah cerita. Tetapi dikatakan kira-kira 2,000 orang mati pada 13 Mei 1969 di KL. Malangnya kebanyakan mangsa bukan fanatik politik.

Mereka adalah orang awam yang menjalankan kehidupan harian demi sesuap nasi dan kemudian diapi-apikan dengan khabar angin lalu menyertai 'pertempuran etnik'. Pemimpin politik terselamat. Adakah ini adil?

credit to http://ipohmalay.blogspot.com/

Monday, May 11, 2009

aku sudah temui cinta yg baru

yeah
 aku sudah temui cinta yg baru
menggantikan yg telah pergi

kegembiraan telah menjelma
keceriaan sudah terpancar
kegelisahan telah pudar
kesunyian berlalu pergi

aku temui cinta itu pagi td
di sebuah tempat yg dipenuhi
makhluk2 yg berkilauan

sedang aku memerhati
aku terpandang di satu tempat
sungguh cantik mahluk ini
cukup menawan
aku amat tertarik
lantas aku dekati diriku mendekatinya

yeah 
aku yakin ia dapat menggantikan cahaya yg telah pergi
menyembuhkan kepedihan d hati
dan menghilangkan rasa bersalah membelenggui diri

jika hidupku di hantui kesunyian
kehilangan
dan kemurungan pabila ia pergi
kini semua itu tiada lagi


aku gembira kini
kerna aku telah mendapat pengganti
dan memadamkn kehilangan yg dirasai

ia bukan manusia..ia bukan wanita


tapi ia adalah ikan laga.... (=






ilusi reality atau fantasy

jam sekarang menunjukkan pukul 6.02 pagi..aku masih lagi belum melelapkan mata..

aku masih mengadap pc sejak td untuk menyiapkan beberapa potong sajak..

dan mata aku samar2..dalam blk aku dpt melihat mcm asap di awangan..

dan baju yg di aku gantung tepi pintu mcm bergerak2..

adakah ini hanya perasaan aku...ataupun ilusi tatkala badan dihimpit keletihan

Nike Mercurial


nie la boot yg aku idamkan dulu






aku dah lama mengidam nk pki boot Nike..gler lama since form 2 lagi...
dulu aku da plan nk rembat satu boot mercurial harga Rm 189.90...mmg lawa gler..sampai sekarang aku teringin pakai boot nie... tapi tym aku nk beli boot nie , tym tue aku mmg minat shevchenko..die nie pakai boot Brand lotto..




aku pun beli la boot Lotto nie..harga Rm 249.90 tp ada discount so harga die sama mcm boot Nike td...tp sbb memang gler minat kt Lotto ngn Shevchenko nie aku pun beli la...nie semua duet yg aku kumpul..bayangkan Form 2 aku da simpan duet nk beli brg sendiri..Ayah aku mcm berat hati je mcm terpaksa relakn aku beli boot nie..mmg best la pki boot Sheva Elite nie... boot ni warna orange ngn hitam..pastu mcm ada belang2 harimau kt tapak..mmg lawa...tp skrang boot nie da rosak..nie la brg yg plg mahal aku pernah beli masa aku skolah selain Scooter aku... 


tp skrang aku nk beli boot futsal yg baru..bootskrang da koyak rabak..jahit pun tp x elok gak... aku teringin nk pki Brand Nike..dan aku confius kerna x tahu nk pilih colour yg mne..semua mmg lawa kt aku...


















lepas survey byk tmpt...

yg ori pnye rm 160 ++  xda la ori sgt...ciplak made in china gak nie...

tapi yg ciplak real pnye made in china dlm rm 100 je...

quality sama je...

Friday, May 8, 2009

pictures of ikan laga(fighting fish)
















Kehilangan yg dirasai




9th may 2009

Harinie merupakan hari yg menyedihkan buat diri aku
setelah lebih 2 bulan aku bela hari 2 ekor ikan laga aku meninggalkan aku

Selama ini aku akan bg ikan2 tue makan cacing khas 2 kali sehari
dan aku amat tertarik pabila ikan2 tue mengembangkan sirip untuk  berlaga
mmg cantik dan amat terpesona

ikan laga ataupun nama scientificnya Betta splendens, juga dikenali sebagai beta fish ataupun betta..

Selama 2 bulan lebih nie aku x pernah lupa untuk bg makan..

tapi sejak ari isnin lalu aku terleka kerana makanan ikan laga nie iaitu cacing khas sudah habis..

2 3 kali aku perge kedai pet shop nk beli cacing nie tapi..

tapi.. ada sahaja yg menghalang

tiap kali aku pergi kedai nie tutup..dan bila ada kelapangan aku pula terlupa..


dan semalam aku nekad walau apa pun yg terjadi aku tetap nekad untuk beli cacing tue harinie...

tapi bila aku bgn dr tido td aku terus pg ke aquarium ikan laga tue... dan aku sungguh terkejut dalam kedua2 aquarium  tue ikan laga sudah tiada.. yg menggantikannya ialah ikan puyu...

kesedihan mula mendatang.dan aku membayangkan mungkin ikan ini sudah tiada lagi..kerana xkn lah mak aku tiba2 je letak ikan puyu dalam tempat ikan laga nie..


ikan laga merupakan binatang yg senang untuk dipelihara kerana xperlu memandikannya..tidak perlu membersihkannya.. untuk membelanya kita hanya perlu bg mkn secukupnya dan bersihkan bekas dan tukar air dalam 3 atau 4 hari sekali...


tapi sayang seribu kali sayang aku tidak bg ikan nie makan secukupnya...walaupun selama ini aku jaga dgn baik tapi sejak dr isnin lalu aku membiarkannya hidup dalam kelaparan..aku rasa berdosa sgt kerana membiarkan ikan nie mati kelaparan... 


aku rse aku akan beli ikan laga yg baru untuk menghilangkan kesedihan ini.. 













kehilangan ia amat dirasai oleh ku...

Thursday, May 7, 2009

Layu


Sesungguhnya 
Tidak ada yang lebih menyayat 
Dari melihat bangsaku dijajah 
Tidak ada yang lebih menyedihkan 
Dari membiarkan bangsaku dihina

Aku lihat layu dalam Melayu 
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak 
Ada juga bercadang bertanya tuan punya 
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak 
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri 
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui 
Yang kita sendiri 
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan 
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu 
Tanah air kita yang punya 
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa 
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa 
Kita lupa nenek moyang kaya-raya 
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu 
Ku lihat layu dalam Melayu 
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia 
Ya... tapi apa guna tak hilang di dunia 
Kalau kewujudan tidak dirasa 

Petah berbahasa kudrat tak berjasa 
Orang berbudi kita hanya tahu merasa 
Selalu lari bila dirapat 
Selalu malu bila soalan diaju 
Selalu segan memberi pendapat 
Rela mengikut dari meneraju 
Belum nyanyi sudah bersorak 
Suka berjanji dalam borak 
Bukan kata tak ada otak 
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu 
Ku lihat layu dalam Melayu 
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu 
Bunga menangis dia mendayu 
Mahu jadi cantik tetapi ragu 
Aku merayu 
Bangunlah semula hidup kembali 
Jangan tunggu matahari mati 
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai 
Kerana hanya yang cekal dan tabah 
Dapat membina mercu tanda bangsanya yang berjaya




credit to malique

Monday, May 4, 2009

watch and weep ~ a very sad video


eventhough this is just a video
but it give 1000 meanings

have a look

watch weep and judge by yourself


the easiest way to handle ur clothes

As a student we always have no time to manage our clothes
sometimes we just hang it or mayb just threw away after we used it
and the only reason is lazy n no times

well i juz found out this video 
perhaps it can helps up


so juz check it out




Trust me..  

 its work...


 



Saturday, May 2, 2009

Happy 19th anniversary

Happy Anniversary my love

i dont noe how 2 start
n i dont noe where to start

take ur tym my love n i wont bother you
but what i can say is i love u and i really do





i love u n gdluck 4 ur final

i love you dad

Selamat Hari Jadi Ayah


                                  Selamat Hari Jadi Ayah



                            


Semalam 1 May 2009 genaplah usia ayah yg ke 45 thn
dan selama 20 thn nie aku da banyak menyusahkan ayah
dari lahir sampai lah kini
x pernah aku ucapkan yg aku sayangkn ayah

tapi dalam hati aku
aku tetap sayangkn ayah
walaupun aku x pernah tunjukkan 
tapi aku amat menyayangi ayah

aku dan ayah selalu berbeda pendapat
bertikam lidah
dan tidak sehaluan
ada kalanya tidak bertegur sapa

pabila ayah cakap A
aku cakap Z
bila ayah sokong nie
aku sokong tue

ada juga aku sehaluan dengan ayah
tapi selama ini ayah x pernah campur tangan dalam keputusan hidup aku

dia bg kebebasan dalam membuat keputusan
dia lgsg tidak campur tangan dalam hidup aku

dia mengajar aku hidup berdikari
walaupun aku sendiri 
tapi dia tetap menyokong aku
tanpa aku sedari

daripada pergaulan, pelajaran semuanya aku aturin sendirian
dan hampir semua barang2 aku beli tanpa meminta duet ayah
cuma tatkala lgsg tiada uit barulah aku minta

aku dapat rasakan keputusan aku berhenti dr menara gading
mengecewakan ayah
dan memang mengejutkan dia
tapi ayah langsung tak halang keputusan aku

ayah mungkin tidak membaca halaman ini
aku amat yakin ayah xkn terbaca cetusan ini
malah seluruh keluarga ku juga tidak akan samapi ke sini

ayah..
walaupun kita selalu tidak sependapat
tidak sehaluan
berbeda pandangan

tapi orang tetap sayangkan ayah
orang tetap hormatkn ayah
dan tidak pernah sesaat orang benci ayah

orang tahu orang cuma cium tangan ayah sekali je setahun
tue pun bila tym raya ja
orang nk sgt cium tgn ayah tapi orang mcm kekok je

orang memang sayangkan ayah
tapi orang x tunjuk
mcm ayah x tunjuk yg ayah sayangkn orang


ayah..
orang janji yg orang akan balas semua jasa2 ayah
dari org dilahirkan hingga org besar mcm sekarang

org xkn lupakan yg ayah azankn org bila org bru lahir
dan org xkn lpekan yg ayah selalu x tdo malam 
bila org lemah semangat dulu


walaupun orang rapat dgn mak
tapi orang tetap sayangkan ayah dgn mak
sama rata x lebih x kurang
sbb dua2 penting dalam hidup orang

orang janji orang akan balas jasa mak ngn ayah
 bukan sekarang
tapi dalam masa yg mendatang


ayah..
orang banyak susahkn ayah
orang banyak terhutang budi kt ayah

ayah
orang mungkin bukan anak yg baik buat ayah
tapi orang cuba untuk menjadi yg terbaik

orang minta maaf untuk segala galanya


Selamat Hari Jadi Yg Ke 45 Ayah

Semoga Panjang Umur dan Sihat sentiasa


Thursday, April 30, 2009

Finally I'M free

yeah im free now

finally its over..

start from now

i can  do what ever i want 

futsal   <---here i come

jogging as well



altough diz sem is not the harder sem compare to coming sem 
but its really make me tension, depressed and made me lose a feeling to study


thanx to my lovely lect who failed my coursework
i'll show u who i am
coz

                                            i am what i am

i'll never beg 4 extra mark
 n i wont tackle ur hearts 4 that reason coz it is not me


for myris rianna
thanx 4 ur support
ur advise ur tym
and ur love
you blew a spirit that make realized that i've somethings which is still not over yet

once we start we have to finished it

and i promised to myself that i'll change

change from a to z

from 0 to 9

heloo new sem

new me will come

what a journey - finale

Dan aku dan dia pun naik la train tue..
xramai sgt dalam koc nie..
seat pun x pnoh..

aku duduk sebelah die dlm train tue..
mmg sejuk sgt2 dalam train..
kesejukannya sampai menggigit tulang
xdpt nk bayangkan


kn best klu ada selimut dalam tue xda la kesejukan mcm nie
rsenye klu la 24 jam aku dlm koc nie msti aku da jadi ice cube pun

nasib baik ada ada bawak bag..so dpt la hlgkn kesejukan nie sket..

kecian jgk tgk die .. kaki da menggigil je..

so aku pun bg la die pki kasut(kulit tebal gler) aku
dan aku pun pki la high heel die

dalam trains x byk sgt ckp..
cuma x dpt nk tidur lena 
sbb terlampau sejuk

dan sku x sgp biarkn die kesejukan dan aku pun hug la die.

dan aku pun tido2..
tapi x lena sgt kdg2 terbangun
sbb train tue bergegar ble nk henti kt station lain

 jumaat 6.30 a.m 17.04.09   sampai la ke destinasi
setelah 4 jam dalam train

sampai je trus pg toilet sebab x tahan sgt nk terkucil
dan aku pun basuh muka 
untuk segarkn badan 
nk mndi xda baju towel pun xda

lepas da siap semua
pg atm cucuk duet lg

pastu pg mamak kt brickfield utk breakfast
roti canai jd pilihan x lupa juga tea o ais limau dan dia plak milo suam

lepas tue pg counter ticket ktm sebab nk beli ticket balik segamat blk

pkol 8.30 trus naik trains
rmi jgk dalam tue..
ada jgk mat salleh yg nk pg singapore
bdk uitm pun ada jgk

dalam train aku sempat jgk terlena kejap..
dan sampai segamat pukol 11.50

then trus pg station bus segamat 
nasib baik ada ticket bus balik kl

lepas beli ticket die pun balik lah ke uitm segamat naik teksi yg ada kt situ..

aku tgu kt sana dlm setengah jam
dan bas pun dtg

aku naik bas tepat pkol 1
dan sampai puduraya pukol 4.40
dalam bas xda apa nk buat.
org pun xramai
nk borak mcm xda mood je

so layan perasaan sorang..

lpeas sampai pudu trus jalan kaki pg tgu bas kt pasar seni.

agak lama juga tuggu bas nie

dah la sesak gler..bau pun macam2 ada
mmg xtahan 

sampai sunway dalam pukol 7 ptg

dan aku jejakkn kaki kt dalam umah aku tepat pkol 7.20 ptg

dan berakhir lah perjalanan aku yg mmg mencabarkan nie

ada kenangan manis dan ada juga kenangan pahit

tapi aku enjoy 

dan happy sgt2

kerana nie la kali pertama aku kuar ngn pmpn 
sampai 24 jam
sehari semalam

tapi agak lucu sbb xmndi sehari.. nsb bek wangi lagi..huhu

walaupun penat tapi aku puas

tahnx sayang

to myris rianna  -   i'll always love you

                 
                                                               The END




Friday, April 24, 2009

Happy Birthday Shafiqah

Happy Birthday Shafiqah

Harini 24.4.2009 genaplah umur adik aku yg last nie berumur 5 thn setelah dilahirkan pada 24.04.2004.

walaupun die nie hanyalah berumur 5 tahun dan masih bersekolah di kindegarten tapi die lebih matang sket dr adik aku yg bersekolah di tahun satu.


apa2pun selamat hari jadi shafiqah...along sayang iqah